Teknikprogrammet
Inriktningar:
Teknikvetenskap (ny)
Produktionsteknik
Kursplan ladda ner pdf
LÄSÅRSTIDER
FILM OCH PODDAR OM OSS

KONTAKT
TEKNIKPROGRAMMET
Teknik, matematik och naturvetenskap ger nycklar att lösa de globala utmaningarna. Vår teknikutbildning handlar om att skapa en hållbar framtid med banbrytande och digitalteknik. Och hur världens framtid påverkas av vår konsumtion och produktion. Vi sätter fokus på metoder och strategier som skapar en hållbar utveckling under hela processen från idé till konstruktion, produktion och företagande. Teori omsätts till praktik genom bland annat UF-företagande, skarpa uppdrag, studiebesök samt praktik hemma och ute i världen.
Utbildningens kursplan innehåller alla gymnasiegemensamma kurser, de kurser som är programspecifika för teknikprogrammet, samt de kurser som hör till respektive inriktning. ABB Industrigymnasium erbjuder två inriktningar, Teknikvetenskap och Produktionsteknik.
I programfördjupning och individuellt val kan du forma utbildningen efter dina intressen. Där kan du välja våra färdiga kurspaket eller skapa ett eget för att fördjupa dig i exempelvis naturvetenskap eller teknisk design.
Programmet förbereder dig särskilt för universitetsstudier inom teknik och naturvetenskap men ger möjlighet till behörighet för vidare studier också inom andra utbildningsområden.

INRIKTNING TEKNIKVETENSKAP
Är du intresserad av naturvetenskap och teknik? Den här inriktningen utvecklar din kreativitet och förmåga för analys, problemlösning. Inriktningen kopplar samman teknik, matematik och fysik med fokus på hållbar utveckling och förbereder dig för vidare högskolestudier.
KURSER
Matematik 4 (100 p)
Fysik 2 (100 p)
Teknik 2 (100 p)

INRIKTNING PRODUKTIONSTEKNIK
Är du intresserad av cirkulär ekonomi och den tekniska processen i kedjan från konstruktion till produktion och återvinning? Den här inriktningen ger dig kunskaper och färdigheter i produktion och företagande. Du läser kurser som cad, produktionskunskap och produktionsutrustning och får följa processen från idé till färdig produkt. Du får lära dig att producera med hjälp av 3D-skrivare, fräs och laser.
KURSER
Mekatronik 1 (100 p)
Produktionskunskap 1 (100 p)
Produktionsutrustning (100 p)

UNG FÖRETAGSAMHET
UF-projektet pågår under år 2. Du och din grupp startar och driver ett så kallat UF-företag under skoltid. Det börjar med en affärsidé, löper under hela läsåret med innovation, produktion, försäljning, affärsplaner, tävlingar och mässor regionalt och nationellt. Det är kreativt, utmanande och roligt. I projektet möts flera kurser, med Entreprenörskap (100 p) som nav.
ABB Industrigymnasium har haft stora framgångar inom Ung Företagsamhet, både regionalt och nationellt. Bland annat blev vi Sveriges Bästa UF-skola 2015 och 2017 blev vi utnämnda till Västmanlands Bästa UF-skola.
PRAKTIK
Du lär dig mycket nyttigt i ämnena och kurserna i skolan. Du tränas i att använda ett arbetssätt som påminner om arbetslivets. Men det allra bästa sättet att få kunskaperna att fastna är att tillämpa dem. Därför har vi valt att ha två praktikperioder i utbildningen – trots att vi är ett studieförberedande program, där praktik inte är obligatorisk. Du får tillfälle att testa dina kunskaper och att jämföra skolböckerna med verkligheten. Du får god insikt i hur företag och arbetsliv fungerar genom praktikperioderna, och du får också kontakter i företagsvärlden och möjlighet att börja bygga nätverk.


PRAKTIK
På ABB Industrigymnasium har vi ett arbetssätt som påminner om arbetslivets. Tack vare våra nära samarbeten med näringslivet får du möjlighet att testa, bredda och fördjupa dina kunskaper. Genom gästföreläsningar och studiebesök får du insikt i hur arbetslivets olika roller och arbetsuppgifter ser ut och hur företag fungerar. Du får kontakter i företagsvärlden och möjlighet att börja bygga nätverk. Du får dessutom möjlighet att komma ut på praktik någonstans i Sverige i åk 1 och internationellt i åk 3.
HÖSTTERMINEN 2020
Upprop åk 1: 12 augusti
Introduktionsdagar åk 1: 13-14 augusti
Terminsstart alla årskurser: 17 augusti
Höstlov: v44,
Praktik åk 3: v45-47
Studiedag: 23 september
Terminsavslutning: 18 december
VÅRTERMINEN 2021
Terminsstart: 11 jan
Studiedag: 10 februari
Praktik åk 1: v7-8
Vinterlov: V9, 1 mars – 5 mars
Påsklov: V14, 6 april – 9 april
Lovdag: 14 maj
Avslutning åk 1&2: 10 juni
Studenten: 11 juni

Styrdokument
Vår skola stampar av i en genomtänkt idé om hur en riktigt bra utbildning ser ut, vad ett riktigt bra program innehåller och hur ett riktigt smart arbetssätt är upplagt. Men precis som i alla andra skolor finns det också ett regelverk som styr vad vi gör och hur vi arbetar.
Regelverket finns i lagar och förordningar, i Skolverkets allmänna råd, i läroplanen och i våra egna styrdokument.