TEKNIKPROGRAMMET

Tekniken är grundbulten i vårt program, i de ämnesövergripande projekt du jobbar med, i de val du har möjlighet att göra och i de praktikperioder du gör på olika företag. Tekniken finns och syns på många sätt, i flera av kurserna: i matte, fysik, konstruktion, produktionsutrustningar, teknik…

Men teknik är inte bara att räkna och rita. Teknik kan också handla om problemlösning, hållbar utveckling, globala samband, energiomställning … allt det som påverkar oss nu och i framtiden.

Projekt Eco Living, som handlar om hur vi ska kunna bo, resa och äta miljövänligt i framtiden – det är teknik!
Att få i uppdrag att bygga en liten luftballong som lyser och blinkar – det är teknik!
Att konstruera och designa ett fläktsystem till en 3D-skrivare, på uppdrag av ett företag – det är teknik!
Att hjälpa en lantbrukare att fixa en automatisk dörrstängare till hönsgården – det är också teknik!

Vilken teknik du vill veta mer om kan du själv påverka genom profilvalet.
Våra profiler är en liten del av utbildningen där du kan anpassa dina studier efter intresse och behov.
Alla profiler börjar i år 2 på skolan. Med hjälp av profilval och valbara kurser kan du få särskild behörighet till alla högskoleutbildningar.

TEKNISK DESIGN

Profilen för dig som är (eller vill bli) en riktig tekniknörd. Du jobbar med konstruktion och design, både praktiskt och teoretiskt, och du blir en fena på 3D-modellering.
Utrustning: robot och miniräknare!

KURSER

Designmodeller (100 poäng)

Konstruktion 1 (100 poäng)

NATURVETENSKAP

Profilen för dig som tycker att läkare är drömyrket, eller som tycker att ett forskningslabb är drömarbetsplatsen. Du läser och labbar om allt från molekyler till globala ekosystem, och djupdyker i kemiska reaktioner.
Utrustning: gummistövlar och labbrock!

KURSER

Biologi 1 (100 poäng)

Kemi 2 (100 poäng)

UNG FÖRETAGSAMHET

UF-projektet pågår under år 2. Du och din grupp startar och driver ett så kallat UF-företag under skoltid. Det börjar med en affärsidé, löper under hela läsåret med innovation, produktion, försäljning, affärsplaner, tävlingar och mässor regionalt och nationellt. Det är kreativt, utmanande och roligt. I projektet möts flera kurser, med Entreprenörskap (100 p) som nav.

ABB Industrigymnasium har haft stora framgångar inom Ung Företagsamhet, både regionalt och nationellt. Bland annat blev vi Sveriges Bästa UF-skola 2015 och 2017 blev vi utnämnda till Västmanlands Bästa UF-skola.

Här är några av våra UF-företag >

PRAKTIK

Du lär dig mycket nyttigt i ämnena och kurserna i skolan. Du tränas i att använda ett arbetssätt som påminner om arbetslivets. Men det allra bästa sättet att få kunskaperna att fastna är att tillämpa dem. Därför har vi valt att ha två praktikperioder i utbildningen – trots att vi är ett studieförberedande program, där praktik inte är obligatorisk. Du får tillfälle att testa dina kunskaper och att jämföra skolböckerna med verkligheten. Du får god insikt i hur företag och arbetsliv fungerar genom praktikperioderna, och du får också kontakter i företagsvärlden och möjlighet att börja bygga nätverk.

PRAKTIK

LÄSÅRSTIDER SALA

HÖSTTERMINEN 2017

Terminsstart åk 2, 3: 21 augusti

Praktik åk 2: v40-41

Höstlov: V44, 30 oktober – 3 november

Praktik åk 3: v45-46

Studiedag: 15 november

Terminsavslutning: 21 december

VÅRTERMINEN 2018

Terminstart: 8 jan

Vinterlov: v9, 26 feb – 2 mars

Studiedag: 22 februari

Påsklov: v14, 3 april – 6 april

Lovdag: 30 april, 11 maj

Avslutning åk 2: 7 juni

Studentavslutning: 8 juni

FILMER

Styrdokument

Vår skola stampar av i en genomtänkt idé om hur en riktigt bra utbildning ser ut, vad ett riktigt bra program innehåller och hur ett riktigt smart arbetssätt är upplagt. Men precis som i alla andra skolor finns det också ett regelverk som styr vad vi gör och hur vi arbetar.

Regelverket finns i lagar och förordningar, i Skolverkets allmänna råd, i läroplanen och i våra egna styrdokument.

HAR DU FRÅGOR OM SKOLAN I SALA?